TE ZOT… … OM LOS TE LOPEN

Of we dit nu graag hebben of niet de Russische communisten spelen een belangrijke rol in de beleidsopties van hun land. Het is vanzelfsprekend ieder zijn recht hierover zijn mening te hebben maar het is de plicht van de media kijkers en lezers objectief te informeren over alle aspecten die hiermede verband houden. Zo was er op 7 november in Rusland de jaarlijkse betoging als herdenking aan de oktoberrevolutie van 1917. De Franse-Duitse televisie ARTE bracht beelden van een massabetoging te Moskou. De V.R.T. die nochtans een correspondent heeft in Moskou en die over alles en nog wat beelden doorstuurt achtte dit niet nodig zoals “De Standaard” die dezelfde correspondent als medewerker heeft dit eveneens niet nodig oordeelde. Blijkbaar heeft dit voor de journalisten van genoemde media geen “nieuwswaarde” of zou het primair anti-communisme nog aan de orde staan?

Joschka Fischer, de nieuwe groene Duitse minister van buitenlandse zaken en lid van de SPD-groene coalitie van kanselier Gerhard Schröder werd met veel omhaal op de zetel van de NAVO te Brussel ontvangen. Fischer verklaarde onomwonden dat hij de politiek van de CDU-FDP regering van Helmut Kohl zonder verwijl zal verder zetten. Wat is dan het verschil met de rechtse conservatieve regering? Waar is de tijd dat het congres van de groenen zich uitsprak voor de ontbinding van de NAVO? Moet deze zwenking van 180 graden dan alleen maar dienen om Fischer toe te laten minister te worden?

Meer consequent waren de Franse groenen en communisten. Alhoewel ze ministers hebben in de regering Jospin stemden hun volksvertegenwoordigers in het parlement tegen de begroting van het ministerie van defensie, die hun door de socialistische meerderheid werd opgedrongen.

Men heeft destijds veel gesproken over de “snippers” die aan het werk waren in Sarajevo. Men herinnert zich dat dit scherpschutters waren die, van op verre afstand mensen neerkogelden. Dergelijke “snippers” zijn nu ook aan het werk in de VS. Hun doelwit: dokters die nog abortussen plegen. Zo werd Dr. Barnett Slipion in Amherst, in zijn keuken door een scherpschutter neer-gekogeld. De moordenaar loopt nog steeds vrij rond. Dr. Slepion is het zevende slachtoffer van de katholieke heksenjagers tegen de zwangerschapsonderbrekingen die sinds vijfentwintig  jaar gelegaliseerd  zijn. En  er staan nog anderen op hun zwarte lijst.

Lilian Bettancourt (72 jaar), de belangrijkste aandeelhouder van de multinational l’Oréal, is met een patrimonium van 342 miljard B.fr. de rijkste vrouw van Frankrijk. Ze moet zich geen zorgen maken over de crisis want kort geleden mocht ze nogmaals 2,56 miljard aan dividenden opstrijken.

De Nederlandse koningin Beatrix is er ook zo eentje. Met een vermogen dat geschat wordt op 120 miljard frank komt ze in haar land op de derde plaats. Nummer één is de industrieel Paul Fentener van Vlissingen met 170 miljard frank en nummer twee de bierkoning Freddy Heineken met 148 miljard frank. De rijkste 500 Nederlanders bezitten samen 5.160 miljard. Een klein, heel klein deeltje zou volstaan om slachtoffers van de overstromingen in Centraal-Amerika uit de ellende te helpen…

Kort geleden werd een Saoudiër schuldig gevonden aan een kleine diefstal in een moskee. Gevolg, hij werd een hand afgehakt. Volgens de door de Saoudische regering geïnterpreteerde charia, de islamitische wet, staan handafkappingen, steniging en onthoofding met een zwaard op het programma van de strafwet. De Verenigde Staten, die zich opwerpen als de verdediger van de mensenrechten, ondersteunen dit land en blijken hiervoor de ogen te sluiten. Protest tegen deze barbaarse praktijken werden nooit gehoord.

Zwitserland heeft nu officieel de broer van de gewezen-president van Mexico, Carlos Salinas beschuldigd van handel in drugs. Na een lang onderzoek zijn de autoriteiten tot de vaststelling gekomen dat 114,1 miljoen dollar, voortkomend van drugshandel, op naam van Salinas geblokkeerd staat op Zwitserse rekeningen. Tegen Carlos Salinas werd reeds door het Mexicaans gerecht een straf geëist van 50 jaar gevangenis voor de moord op José Francisco Ruiz Massieu, destijds algemeen secretaris van de revolutionaire institutionele regeringspartij, in september 1994.

In zijn rubriek “Envoyé Special” heeft de Franse TV.-zender, France 2, (5/11/’98) een documentaire vertoond over de paus en de koude oorlog. Een Italiaanse auteur wees er in deze uitzending op dat er nauwe banden bestonden tussen de CIA en het Vaticaan om Polen te destabiliseren. De CIA zorgde voor geld en de uitzendingen van de radio Vrij Europa en de paus verzorgde ideologische begeleiding. Hierbij wees hij er eveneens op dat, toen er door een Vaticaanse commissie een document werd opgesteld tegen het “Star Wars” van Reagan en tegen de armoede en ongelijkheid in de VS., de paus niet toeliet deze documenten te publiceren.

De beurs van Amsterdam heeft met applaus de nieuwe maatregelen begroet van de Nederlandse groep Philips. De elektronica-reus verkondigt namelijk dat er van zijn 269 bedrijven in de wereld, er tegen het jaar 2002 nog slechts 170 zullen overschieten. Dat duizenden hierbij hun job gaan verliezen is volgens deze heren een noodzakelijk kwaad.

Na een onderzoek door de huidige president van Indonesië, onder druk van de openbare opinie, blijkt dat de gewezen president Suharto, “de vader van het vaderland”, over 72 bankrekeningen beschikt met een kapitaal van 2,6 miljard dollar.

Nadat de Britse koningin een verjaringsfeest organiseerde voor haar zoon prins Charles nodigde diens vriendin Camilla eveneens vrienden en monarchen uit op een “bescheiden” feestje. Kostprijs: 6 miljoen.

Het is algemeen bekend dat de cycloon Mitch, die in bijzonder Nicaragua en Honduras getroffen heeft, voor die landen en hun bevol-‘ king een niet eerder geziene ramp betekent. Het brengen en verdelen van hulp blijft hoogstnoodzakelijk om mensenlevens te redden. De VS. beslisten om voor Honduras, amper een uur vliegen van Miami 25 vliegtuigen in te zetten. Om de zoveelste oorlog te voeren in de Golf, lees een strafexpeditie tegen Irak, werden 313 vliegtuigen, 35 oorlogsschepen, en 28.200 soldaten ingezet.

De Italiaanse zakenman en politicus Silvio Berlusconi gaat er prat op achttien huizen te bezitten. Dertien villa’s staan in Sardinië, één in de Bermuden, een in Portofino en twee in Milaan. Het is te hopen dat het proces dat tegen hem is ingezet voor het recycleren van zwart geld voor een negentiende verblijf zorgt: de gevangenis.

Brigitte Bardot, wiens laatste echtgenoot een verantwoordelijke is van het F.N., werd voor de tweede maal veroordeeld voor rassenhaat. B.B. had o.m. verklaard dat ieder lid van de Algerijnse gemeenschap een potentiële wurger is…