Vredesinitiatieven

CUBA Steun de campagne voor het kinderhospitaal William Soler in Havana. Bestel de postkaart “kom maar aan land… de paus is hier al geweest” a 100 F/stuk op prk 000-0956015-80 met vermelding Cuba Of stort gewoon een solidariteitsbijdrage op prk 000-0956015-80 van Vrede met vermelding Cuba-solidariteit

Dialoogavonden

Gent

dinsdag 9 november 1999 – 20u GUATEMALA

inleiding met dia’s door Jos Smeets Dominicaan, specialist Latijns-Amerika, deelname in de kosten 50 F; zaal: Vredescentrum Galgenberg 29, 9000 Gent

org: Masereelfonds Vrede Regio Gent

Oostende

In het kader van de maand van DEMOCRATISCHE OVERLEG OOSTENDE.

Met als tema: “De wereld waarin we leven”

met de medewerking van Masereelfonds, Vandaag en Morgen, CSC, Volkshogeschool, Oxfam Wereldwinkel en Ruimte, Vredesbeweging regio Oostende.

Maandag 8 november om 20.15 uur

In het ontmoetingscentrum, Christinestraat 113 MISBRUIK VAN ECONOMISCHE MACHT = BEDREIGING DEMOCRATIE oorzaken en alternatieven Spreker: prof. dr. Ronald Commers voorzitter centrum voor ethiek en waardeonderzoek. Organ. Masereelfonds en Vredesbeweging regio Oostende

Maandag 15 november: Migratie in Europa, spreker Ludo De Brabander Oxfam-Wereldwinkel (zelfde zaal)

Maandag 22 november: Hoe veilig is Europa, spreker Michel Collon Volkshogeschool in het stadhuis.

Maandag 29 november: Tewerkstelling en Werkloosheid in 2000, spreker Hans Bonte Oxfam-Wereldwinkel (zelfde zaal)

Maandag 6 december: Waterschaarte in de Wereld, spreker prof. dr. Riccardo Petrella Vandaag en morgen en Ruimte (zelfde zaal)

Per informatieavond: Aandeel in de kosten: 100 fr. Vervangingsinkomen: 80 fr.

KAASAVOND -Gent

ingericht door Vrede Regio Gent in Galgenberg 29 9000 GEnt zaterdag 11 december 1999 om 19u

De kaasavond wordt opgeluisterd met een spreekbeurt over Pierre De Geyter (componist van de internationale), met videovoorstelling, door Joost Van Dommele. Gelieve zo snel mogelijk te reserveren want het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf naar Vrede Regio Gent Galgenberg 29, 9000 Gent of bel op nr (09) 233 46 88.

Oostende 50 JAAR VREDESBEWEGING De vredesbeweging regio Oostende viert op vrijdag 10 december zijn vijftigjarig bestaan. Om 18.30 uur ontvangst in het Stadhuis, Jan Piersplein, de zaal Alice Frey. Korte gelegenheidstoespraken door Jan Olsen, voorzitter; André De Smet, hoofdredacteur van Vrede en Burgemeester Jean Vandecasteele. Receptie aangeboden door het stadsbestuur. Eveneens op 10 december om 20.15 uur organiseren : Masereelfonds, Vandaag en Morgen, Vrede vzw, CSC, Volkshogeschool Oxfam-Wereldwinkel en de Vredesbeweging regio Oostende een Culturele avond in het teken van 50 jaar Vredesbeweging en de Internationale dag voor de mensenrechten in de toneelzaal van het Feest en Cultuurpaleis – Wapenplein. Korte gelegenheidstoepsraken: Begroeting door Bob Paulus en Hulde aan Jeanneke. Stef Lievens, mensenrechten anders bekeken. Georges Spriet, Vrede en rechtvaardigheid.

Oostende

50 JAAR VREDESBEWEGING

De vredesbeweging regio Oostende viert op vrijdag 10 december zijn vijftigjarig bestaan.

Om 18.30 uur ontvangst in het Stadhuis, Jan Piersplein, de zaal Alice Frey. Korte gelegenheidstoespraken door Jan Olsen, voorzitter; André De Smet,

hoofdredacteur van Vrede en Burgemeester Jean Vandecasteele. Receptie aangeboden door het stadsbestuur.

Eveneens op 10 december om 20.15 uur organiseren : Masereelfonds, Vandaag en Morgen, Vrede vzw, CSC, Volkshogeschool Oxfam-Wereldwinkel en de Vredesbeweging regio Oostende een Culturele avond in het teken van 50 jaar Vredesbeweging en de Internationale dag voor de mensenrechten in de toneelzaal van het Feest en Cultuurpaleis – Wapenplein.

Korte gelegenheidstoepsraken: Begroeting door Bob Paulus en Hulde aan Jeanneke. Stef Lievens, mensenrechten anders bekeken. Georges Spriet, Vrede en rechtvaardigheid.

OPTREDEN VAN HET TEATER LEEN PERSIJN

met een ludiek gefragmenteerd Brecht-Eisler geberen

COURAGE BERTOLT

met Leen Persijn en Yver Bondue.

Met de steun van het ministerie van cultuur van de Vlaamse gemeenschap.

Inkom: 300 fr.

Voorverkoop en + 3 pas: 250 fr.

Dé avond eindigt rond 22.15 uur zodat de belangstellenden uit het binnenland nog de trein van.22.40 uur kunnen halen.

ATTAC

De afdeling van ATTAC die op 16 juni in het Franse parlement werd opgericht hield op 22 september, ter voorbereiding van het begrotingsdebat, een nieuwe bijeenkomst met de bedoeling het idee van de Tobintaks te populariseren.

Tijdens de presidentsverkiezingen had Lionel Jospin, de huidige premier, dit idee in zijn programma opgenomen. Sinds twee jaar werden de voorstellen die in het parlement werden ingediend door de regering opzij geschoven. De vijf volksvertegenwoordigers, die alle regeringspartijen vertegenwoordigen, wensen concrete voorstellen te doen tijdens het debat. De afdeling ATTAC van het parlement, dat bij haar stichting in juni 60 leden telde, heeft nu reeds meer dan een honderdtal aangeslotenen o.w. een lid van de rechtse oppositiepartij UDF. Waarop wachten de Belgische parlementsleden om eveneens een gelijkaardig initiatief te nemen?

Ook Luc Huyse. In een interview in “De Standaard” (25/9/99) zegt de bekende politicoloog Luc Huyse – auteur van het ophefmakend boek “Calimero”: “Ik stel vast dat in een aantal landen een nieuwe taakverdeling is gegroeid. Een blad als “Le Monde Diplomatique” werkt duidelijk in de richting die ik aangeef. De nieuwe drukkingsgroep ATTAC, een internationale volksbeweging die de financiële markten onder democratische controle wil plaatsen, is daar ontstaan”.

Kerstmis 2000 – Jozef Vandromme

De oude romantiek al lang vergeten, met os en ezel in de stal.
Kerstmis ontaard in feesten, in eten en ’t Kerstekind vergeten, door ons al.
Tweeduizend jaren is het reeds geleden dat engelen zongen uit de hoge neer: “Vrede aan de mensen van goede wil”.
In ’t open veld, was het heimelijk stil.
Nu Heer, vindt men ze overal, kanonnen en wapens naast de stal.
Bevrijd allen, Heer van oorlogsangst, laat Uw liefde heersen onder de volkeren. Uw licht zal schijnen door de wolken, tot de Vrede-ster aan de hemel glanst!