Frontpagina’s

Via deze rubriek kan je alle voorpagina’s van de verschenen Vredesnummers als afbeelding raadplegen.

GA NAAR DE FRONTPAGINA’S

In Vrede zijn ook politieke cartoons  en allerhande illustraties verschenen. Deze kan je in een aparte galerij met afbeeldingen raadplegen. Overigens vind je deze originele prentjes eveneens bij het betreffende full-text artikel, onder de rubriek ARTIKELS.

Vrede’s frontpagina’s door de jaren heen

De voorbladen van het tijdschrift Vrede hebben in 50 jaar een flinke evolutie doorgemaakt. In de beginjaren (1953-1959) bestond het tijdschrift en zelfs de cover uit alleen maar tekst .

Wat later (vanaf 1960) werden de inhoudspagina’s verfraaid met ietwat onhandige, maar vaak ook schattige illustraties (niet zelden van de hand van de redactie zelf). Naast humor kwamen er vanaf dan ook regelmatig chocquerende thema’s in beeld (waaronder de oorlog in Vietnam).

Vanaf de jaren zeventig engageerden een aantal kunstenaars zich voor het politieke magazine. Een mooie coverillustratie voor elk nummer, vele spotprenten, affiches, nieuwjaarskaarten van beroemde en minder bekende artiesten waren het resultaat van de samenwerking. Het engagement van de kunstenaars leverde Vrede de voorbije veertig jaar zowel een belangrijke financiële bijdrage als een gewaardeerde creatieve input.