Editoriaal september 1999

Hypocrisie

In de kranten verscheen op 25 juni over een ganse bladzijde een “Open brief aan de volgende premier”. Het ging hier om een advertentie die wel enkel honderdduizenden franken per blad zal gekost hebben. In de aanhef lezen we “Ons landje gewrongen tussen verschillende culturen had tot nu toe weinig bekendheid behalve dat van administratief centrum van Europa en een paar gastronomische trekpleisters …” En dan volgt de de opsomming van al wat in de laatste jaren mislopen is: de Bende van Nijvel, de zaak Dutroux, de dioxine-affaire, de onfrisse dranken (Coca Cola wordt bij naam niet genoemd) en noem maar op. Dan wordt nogmaals eens verwezen naar “ons” koninkrijk waar alles de laatste tijd mislopen is om … er op te wijzen dat het best zou zijn in de toekomst meer aandacht te schenken aan de inzet van communicatiedeskundigen verenigd in de Belgian Association of Advertising Agencies. (in het Engels natuurlijk).

Het gaat hier dus niet over de oorzaken of alternatieven voor de problemen waarmee de burger geconfronteerd wordt. Neen, het betreft slechts de wijze waarop de problemen aan de openbare opinie kunnen verkocht worden.

En hiervoor is het wenselijk dat duurbetaalde deskundigen aan het werk worden gezet.

En wie zijn deze die de oproep in kleine lettertjes ondertekenen? Ammirati Puris Lintas, Bozell Worlwide Brussels, DDB, DVN, Euro RSCG, G & CO, J. Walter Thompson, LDV Bates, Leo Burnett, Lielens & Assoc, Lowe Trrst, McCann-Erikkson, MRP, Ogilvy & Mather,  Publicis, Quatro,  DMB & B, TBWA,   Initiative  Media,   Mindshare, Optimedia,  Space, TMP Omnimedia, Unversel Media, Zenith Media. Bij een overzicht van de namen voelt men uit welke hoek de wind waait. “Ons land” en “Ons koninkrijk” zeggen ze toch.

ads