Eerlijkheidshalve

V.S.: Stealth-gevechtsvliegtuig neergestort

De F-117 A “Nighthawk” is net als zijn grote broer de Stealthbommenwerper B-2 1, in principe niet op een radarscherm waarneembaar en dus een van de modernste snufjes van het Amerikaans militair complex. Sinds kort werd echter bekend gemaakt dat dit bij regen of ochtendnevel wel niet het geval zou zijn, zodat de vliegtuigen zolang mogelijk in hangars opgeborgen worden en bovendien bestendig onderhouden. De productiekost van een “Nighthawk” bedraagt 3,5 miljard frank en die van de B-2 A zelfs 75 miljard frank.

Deze tuigen werden om hun nauwkeurigheid in 1989 bij de invasie van Panama ingezet en later tijdens de golfoorlog tegen Irak in 1991. In september jl. is tijdens een vliegtuig-show in Middle River in de Amerikaanse staat Maryland een F-117 neergestort. Gelukkig zonder doden. Een paar dagen later viel eveneens een B-1 bommenwerper in de staat Montana waarbij vier bemanningsleden om het leven kwamen. De daaropvolgende weken waren er eveneens vijf ernstige ongelukken met Airforce toestellen waarbij in totaal 16 Amerikaanse militairen het leven verloren. Met deze opeenvolgende verliezen, waaronder een toestel van 3,5 miljard frank, mag men zich toch wel vragen stellen over de waanzinnige bewapeningswedloop. (ads)

Natuurrampen in Noord-Korea

Noord-Korea wordt sinds geruime tijd geconfronteerd met opeenvolgende natuurrampen.

Ten gevolge van de Ouragan Winnie, en de overstromingen die hiermede gepaard gingen, is de voorbije maand 1,25 miljoen ton maïs teloor gegaan. Na twee jaar catastrofale regens, die door een ontzaglijke droogte gevolgd werden, zijn er in het zuidwesten ontelbare rijstvelden vernield. Het verlies aan rijst wordt op 630.000 ton geschat. De voorzitter van het Wereldvoedselprogramma, Jacques Diouf, verdeelde in de hoofdstad Pyonyang voedsel voor het overleven van 2,6 miljoen kinderen van minder 250.000 dan zes jaar, voor 1 miljoen dollar voor in het ziekenhuis opgenomen personen, voor zwaar getroffen arbeiders en boeren, en voor de 850.000 personen die zich bestendig inzetten aan grondwerken om de uitbreiding van de overstromingen te beperken.

Noord-Korea heeft een bevolking van 24 miljoen mensen. Personen die willen helpen om de nood te lenen kunnen een bijdrage storten op de prk. 000-0956015-80 van Vrede vzw met de vermelding “Hulpfonds Noord-Korea”. (ads)