Eerlijkheidshalve

Saoedi’s chanteren Groot-Brittannië

De ambassadeur van Saoedi-Arabië in Londen heeft de Britse regering er op gewezen dat het zal mislopen met de voorziene miljoenen ponden handel met zijn land als Londen de Saoedische dissident Mohammed el Massari niet uit het land zet. El Massari, een gewezen hoogleraar natuurkunde, werd in 1993 in Saoedi-Arabië aangehouden en verbleef zes maanden in de gevangenis waar hij zou gemarteld zijn. De Britse regering wilde El Massari reeds deporteren naar het Caraïbische eiland Dominica maar de betrokkene verzet er zich hardnekkig tegen, (ads)

De moordpartij in Dunblane

Groot-Brittannië en de wereld werden opgeschrikt door de gruwelijke moordpartij in een school in Dunblane waar zestien kinderen en hun onderwijzeres werden vermoord. De moordenaar Thomas Hamilton, die zwaar bewapend de school was binnengetrokken, was een figuur die niet helemaal normaal was en tegen wie reeds klachten werden ingediend. Opvallend is wel dat de man over een wapenvergunning beschikte. Bij nader onderzoek bleek dat het hier niet zo maar om jachtwapens ging maar dat hij oorlogswapens bezat. Niet een maar een half dozijn waarvan twee pistolen 357 Magnum, twee brownings, een half automatische Beretta en twee geweren. De overheid betuigde haar deelneming in de rouw aan de families maar draagt ze, wanneer men bovenstaande weet, niet zelf een grote verantwoordelijkheid? (ads)

Einde van de Duitse naziprocessen

Alfred Streim, hoofdofficier van justitie bij de centrale dienst voor vervolging van oorlogsmisdaden in Ludwigsburg, heeft verklaard dat het waarschijnlijk niet meer tot rechtszaken komt met betrekking tot nazi-misdaden. Vorig jaar werd in februari een proces beëindigd tegen de 90-jarige Markovskis die in een dorp in Letland in 1942 betrokken was bij de executie van 170 inwoners, omdat geacht werd dat hij niet meer in staat was de zittingen bij te wonen. Begin dit jaar liepen bij de dienst van Streim nog 28 vooronderzoeken. Streim klaagt dat zijn dienst onvoldoende medewerkers krijgt en niet genoeg geld. In totaal werden sinds 1945 in Duitsland 6.494 mensen veroordeeld voor oorlogsmisdaden. In Italië staat eerstdaags de voormalige SS-officier Erich Priebke (82) terecht voor zijn rol in de executie van 335 gijzelaars bij Rome in 1944. In Frankrijk wordt eveneens de rechtszaak verwacht tegen Maurice Papon (84), die als prefect van het Vichy-regime beschuldigd wordt 1600 joden te hebben laten deporteren, (ads)