Top…punt

In een interview in “De Standaard* (1/W99) zegt premier Guy Verhofstadt het volgende: “Er is geen ideologische strijd meer tussen links en rechts zoals we die in onze studententijd hebben meegemaakt. De politieke en ideologische tegenstellingen zijn sedert de val van de muur van Berlijn totaal anders”. Als men Verhofstadt zou moeten geloven zou hij dus niets afweten van de groeiende economische en financiële machten die de democratie bedreigen. Niets over de onder druk van de globalisering uitgevoerde fusies die tot steeds grotere monopolies leiden waarbij steeds meer jobs opgeofferd worden. Zou hij Renault Vilvoorde vergeten zijn? Heeft hij niets gehoord over een bedrijf als Michelin dat in de eerste zes maand van ’99 12 miljard frank winst maakte en nu ruim zevenduizend arbeiders aan de deur gaat zetten?

Nog zo’n geluid

“De economie is het aan het winnen van de politiek. Door de globalisering en de fusies blijven er in bepaalde sectoren nog maar een paar ondernemingen over die qua omzet groter zijn dan de meeste landen. De nationale regeringen kunnen deze mastodonten niet meer sturen. De politiek hinkt hopeloos achterop”.

Karel Van Miert – gewezen voorzitter van de SP en gewezen commissaris voor concurrentiebeleid van de E.U. in een interview in “De Standaard” (11-12/9/’99).

Wie draagt hiervoor de verantwoordelijkheid?

Door wie en wat werd er iets gedaan om dit te verhinderen? Welke politici?

ads