OP MAAT GESNEDEN…

Verkiezingen en Toppunt

We vestigden in een voorgaand nummer reeds de aandacht op het ondemocratisch kiessysteem van de Franse senaat. Dit systeem heeft ais gevolg dat het platteland oververtegenwoordigd is en een conservatieve meerderheid het voor het zegggen heeft. Dit werd vorige maand nogmaals bevestigd. De kamer van volksvertegenwoordigers had een regeringsvoorstel goedgekeurd om de vrouwen een pariteit op de kieslijsten te verzekeren.

Ook de rechtse president Chirac had zich hierbij aangesloten.

De senaat, waarvan slechts 19 vrouwen op de 321 leden lid zijn, is echter dwars gaan liggen, en heeft het wetsvoorstel verworpen.

Zelfs de rechtse president Chirac heeft dus niet kunnen overtuigen.

* * * *

In het perspectief van de wetgevende verkiezingen in Israël, die op 17 mei en 1 juni zullen plaats hebben, stormt het aldaar in de politieke wereld. De rechtse premier Benjamin Nethanyahu heeft in zijn coalitie en zijn partij met tegenwind af te rekenen. Verschillende van zijn ministers lieten hem reeds in de steek.

Geef niet moet hij denken want hij was tevreden in zijn Likoud partij met 81.7 % van de stemmen te zijn verkozen.

Maar… maar… slechts 31,4 % van de partijleden namen aan de stemming deel.

Nigeria – Plaatselijke – 9/1/99

Met belangstelling werd uitgekeken naar de eerste verkiezingen na 15 jaar dictatuur. Het nieuwe staatshoofd, Abdulsalam Abukar had deze kortgeleden aangekondigd als de aanvang van een democratisch proces. Deze moeten uitmonden op wetgevende verkiezingen op 29 mei waarna de macht door de militairen aan de burgers zou worden overgedragen.

Met 108 miljoen inwoners is Nigeria het Afrikaanse land met de meeste inwoners.

Op basis van de uitslag in 27 staten behaalt de democratische volkspartij (centrum) 14 posten van gouverneur en in totaal 50 % van de stemmen.

De partij van het volk (centrum rechts) behaalt de gouverneur in zeven staten en 36 % van de stemmen op nationaal vlak.

De alliantie voor de democratie (links) verovert zes gouverneurs o.m. in de economische hoofdstad Lagos en 13 % van de stemmen.

De democratische volkspartij, is de partij van de gewezen generaal Olusegun Obasanjo die staatshoofd was van 1976 tot 1979 en de macht overdroeg aan de democratische burgerpresident Shehu Shagari op 1 oktober 1979. Deze werd door een militaire putsch omvergeworpen in december 1983.

Zoals door de huidige president voorzien zullen alleen bovengenoemde vier grootste partijen aan de presidents- en wetgevende verkiezingen mogen deelnemen.

Duitsland – Landtag Hessen – 7/2/99

De eerste deelstaat verkiezingen na de vorming van een SPD-Groene regering eind 1998 zijn voor deze falikant uitgelopen. De rood-groene regering die sinds 1994 aan de macht was verliest er haar meerderheid. De CDU behaalde er met een winst van 4,2 % niet minder dan 43,3 %.

De SPD kreeg 39,4 % van de stemmen of een winst van 1,4%.

De Groenen werden er de grote verliezers gezien ze terugvielen van 11,2 % naar 7,4 % van de stemmen. De liberale FDP kwam met 5 % net over de kiesdrempel. Deze verkiezingen zijn uiteindelijk uitgedraaid op een nationale test waarbij de invoering van een nieuwe code voor de nationaliteit (het regeringsvoorstel om aan 4 van de 7 miljoen buitenlanders de dubbele nationaliteit toe te staan) de inzet was.

Sinds de regering Schröder haar project bekend maakte werd door de CDU een nationale petitiecampagne ingezet die door alle rechtse middens gesteund werd. Alleen in Hessen zouden reeds een half miljoen mensen de petitite ondertekend hebben. Uit opiniepeilingen zou nochtans blijken dat twee derde van de inwoners van Hessen de versoepeling van de nationaliteitswet gunstig gezind is. De grote nederlaag van de Groenen doet vanzelfsprekend heel wat vragen oprijzen en zal in deze partij zeker tot spanningen leiden. Hoogst waarschijnlijk werd ze voor haar koerswijziging betreffende de NAVO, de Duitse militaire tussenkomst in Joegoslavië, en haar nederlaag tegenover de nucleaire lobby door de keizers afgestraft. Na de uitslag van deze verkiezingen zullen CDU en FDP de nieuwe regering in Hessen vormen. Meteen verliest de regering Schröder zijn meerderheid in de Bundesrat, het Hogerhuis waarin de vertegenwoordigers van de deelstaten zetelen.

De nieuwe situatie zal de federale regering verplichten naar compromissen te zoeken om haar programma uit te voeren. Dit jaar volgen nog zes Landtag-verkiezingen, een reeks gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen. De rood-groene regering kan dit niet uit het oog verliezen.

Syrië-President-10/2/99

Aan het referendum dat moest bepalen of de president Hafez El Assad overbleef namen 99,4 % van de kiezers deel (8.961.147 op 9.101.105). Het “ja” haadle het met 8.960.011 stemmen (99,987 %) tegen 209 “neen” (0,003 %) en 917 blanco stemmen (0,010 %). Commentaar is hier zeker overbodig.

Informatie en commentaar: André De Smet

TOPPUNT

Uit de nieuwe TOP 30.000 die door TRENDS: voor 1997 werd gepubliceerd blijkt 27.568 bedrijven een gezamenlijke winst realiseerden van 14.137 miljard frank (354,21 miljard Euro).

Dit betekent een stijging van 6,9 % ten opzichte van 1996 en een verhoging van de winst met 37 % naar 632 miljard frank.

Eer waren maar eventjes 119 bedrijven die een nettowinst van één miljard frank binnenhaalden tegenover slechts 41 in: 1996, ■

Ondertussen staart het BVO en het VEV, de spreekbuizen van het patronaat aan de klaagmuur. Ze blijven pleiten voor de vermindering van de loonlasten cte vermindering van hun belastingen door de regering omdat, naar ze blijven: beweren, dit voor hen onontbeerlijk is om zich te handhaven in de concurrentiestrijd. De hierboven geciteerde cijfers geven hier echter wel een andere kijk op.